Monday, December 21, 2009

Vision City




Kan building sak pawh hma kan sawn ve zel e

Thursday, November 26, 2009

Duhthlanna sangber

Mathematics subject hi ka tui vena a nia, sikul ka kal lai pawh khan subject dang ai chuan a tlangpuiin zir nuam ka tiin mark pawh ka hmu sang thin keima tawk ah chuan. He thu ka ziah dawn a ka rilru a lolang pakhat chu mathematics subject-a pawimawh em em parallel lines (rin ngil pahnih a bul atanga a tawp thlenga a zau zawng in ang/tluk ti ila a fiah mai awm e) hi a ni.

Parallel line in a entir pawimawh tak pakhat nia ka hriat ve chu kawng ngil taka kan kal theih nan kan chhuah tanna (starting point) kan hriatchian a pawimawh a ni. Line pahnih zinga a pakhat zawk khi a tirah tlemtein lo kawi ta sela chu parallel line an ni thei lovanga, a line khi a sei/thui tawlh tawlh ang a an in hlat tial tial dawn a ni. Motor pahnih khi kawngah khian tlan ta sela, km 1 ah chuan anla inthlau lutuk lovanga km 10 ah chuan an in thlau tawh viau ang, chutiang chuan an tlan hlat zawh poh leh an inthlau mai dawn a ni. Motor a tir atanga kawng kawia tlan chuan an thlenna tur (destination) a thleng ve thei dawn lo ani.

Kan Pathian hian min hmangaih em avangin kan nuna kawng kan zawh tan dawn reng reng in kan chhia leh tha fim tak hmanga duhthlanna (thutlukna- decision) siam min phal sak thin a. Kan chhuah tanna a pawimawhzia chu a chungah ka’n sawi tawh a khi khian duhthlanna/thutlukna dik a pawimawhzia min hrilh a ni. A tir atanga kawng diklo zawhtu kan nih chuan kan tum ram kan thlenglo thei a, a hnua thleng tura kan beih leh pawhin kan thiante kawng ngila kal te um reng rengin kan khawsa a khua kan tlai phah fo thin.

Khawvel a lo changkang a nawmchenna khawvel a lo ni a, Lal Isua aiin mi tamtakin an duhthlanna hmang diklo in khawvel anlo thlang ta. Reilote atana sual nawmna hlimpuiin Lal Isua avanga tuar an peih lova, atir atanga kawng ngillo an zawh tlat avangin an thlenna tur hmunah mi tamtak an theng ve thei talo a ni. Kawng ngil taka kan kal theih nan duhthlanna dik a pawimawh a keimahni mai chuan he thutlukna pawimawh ber hi kan siam thiam lo a ni. Chuvang chuan Thlarau Thianglim sawm ila kan duhthlanna sangber Lal Isua hnenah I hlan ang u. Amah kan Pathian ngeiin ‘Nunna chu thlang rawh u, in nun theih nan’ a ti si a.

Friday, November 13, 2009

Tlawmna Nun

Changthlan , Philipi 2 : 5-7
“ He rilru, Krista Isua pawha awm bawk kha, nangmahniah awm rawh se ; ani zawngin Pathian anga awma Pathian tluka awm chu thil thlakhlelh hleih theihaha a ruat lova, mi hringte anga lo piangin, bawih angah a insiam a, amah leh amah a intitlawm ta zawk a”

Nikum 2008 Krismas laia ka rilru hneh em em tu chu Isua Krista inngaihtlawmna, chumi avanga Ama siam mihringte hnena a lokal hi a ni a. A ropui ka ti em em a ni. Mizote nuna thil pakhat mawi em em chu ‘Tlawmngaihna’ hi a ni. Thian chhan thih ngam, midangten an neihve na tur a nih chuan kei chu ka changve lo mai ang tihna rilru a ni a, rilru a mahni aia midang ngaih pawimawhna a ni.Chu chu kan Lal Isua zia a ni a, van ropuina kalsana, Amah leh Amah intitlawm a, midangte tana a thisen far tawp thleng a inpe pumhlum thak a ni. A thihna avangin midangten nunna kanlo chang thei a ni. Chu chu mahni indahtha a midangte tana nunna dik tak chu a ni. Amah ringtu te tan hian entawn tur min va hnutchhiah nasa em!
Tlawmna hi mahni inngaihhniamna ni lovin midangte mahni aia tha a ngaihna te, midangte ngaih pawimawh hmasak zawkna (mahni inngai pawimawh lo nilovin) te a ni a chu chu hmangaihna tihte nen pawh kan thlunzawn thei awm e. Midangte ngaihsakna te, an thatna tura thil tih sak te hi a rahchhuah a ni a chu chuan ‘remna leh muanna’ a thlen thin a ni.
Van ropuina pawh thlahlel hlei thei lovin kan Lal Isua chu he khawvel chhandamturin a rawn kal a chu chuan ‘thuawihna’ a entir bawk. Thihna Atana ruat chu huphurh em em in ‘Kapa he no hian min pel lul rawh se’ ti a ngenin, mahse Chhandama kan lo awm theihnan (midangte tan) A pa thu chu a awih a ni. Ringtuten Pathian fapa thuawih A pa tirhna hniallo kan nei hi kan va nihlawh em!
Tlawmna nun neite tan Lalpan hmun ropui tak vanram min buatsaih sak a, chutih hunah chuan inngaitlawmte chawimawiin an awmve tawh dawn a ni. Heng thiltha zawng zawng hi kan chan theihna turin a hnung kan zui Kan Lal Isua dungthulin inngaitlawmin ringtute i kal zel ang u.
Lalpan A thu malsawm rawh se. Amen

Monday, November 2, 2009

Vision City







Tunlai chu ka post khat khawp mai a, hei a latest

Wednesday, September 23, 2009

Heti hian ti ta ila

Inspired by Television ?
National Geographic ? channel ka en a America rama electric hrui chhia an zawm lai a rawn tilang a, ka rilru ah chuan khang electric hrui chhe zawmtu te kha PA ka tita riau mai a a chhan chu engdang vang nilovin in tamtak, kawtthler leh Factory lian pui pui ten hna an thawh theih nana a pawimawhber kawlphetha a awm theih nana an NUN THAP a a chhelai siamthatu an nih vang a nita ber awm e. Tihsual palh vaih chuan awh khaih! tih ruala a chatthla ta tihna tur hmunah ei an zawng a ni.
Ka ngaihtuahzui ta zel a
Reader Digest te, Lengzema chanchinbu a mizotawnga lehlin thawnthu (tak tak) te kan han chhiar a a ziaktu tamtakte hi ram changkang lo a mite chuan ziakve tlaklo a kan ngaihte an ni a. Mahse ram kan sawinin theih loh sapram a mite chuan kan (ram changkanglo) ngaihdan ang hian an ngaive lemlo a ni ang hmun sangtak an tan an dah sak a ni. Truck Driver mai mai (mai mai =changkang heklo) thuziak pawh Best selling Magazine-ah an chhuah sak duh a helamah saptawng atanga lehlin a nih a vangin an chhungkua chanchin an rawn thaikawite chu bianga mittui far chungin kan lo chhiar ta a ni.
Inthlahchhawnna thil a ni em ?
‘Babu’ kan ti a kan ngaisang em em a a chhan ni awmbera lang chu office nuam takah chair virtheia thu chungin pen hmanga ei an zawn vang a ni maithei. He ngaihtuahna hi kan pi leh pute hun lai atanga lo awm tawh a ni awm e. Lehkha i zirloh chuan hna i thawk ang tiin an fate min zirtir a hnathawh (Kuthnathawh) chu inhremna ang hialin tun thlengin kan lo ngaita a, hei hian a hrin diklo tak chu kan rilruah sawrkar hna thawh chauh hi hnathawk emaw kan ti a hnadang reng reng kan hmuhsit phah a ni. He ngaihdan thalo tak hi kan bulvela chengve Vai kan tihho zia atanga kan lak a ni maithei, anni chuan hnam inthliarna an kal pui a chu chu hnam hnuaihnung (Kut hnathawktu te) hmuhsitna inthliarna a ni.
Sapram leh kan ram
Sap ho hi kan han ngaisang khawp a tawp deuh pir per pawh nise thlang sappui kan ti a kan en chung lah mai a, an rama kal chu sawiloh anni ho nena thla kan lak ho ringawt pawh kan album phek hmasa berah kan paste a ( zepthu chenglo kei pawhin ka ngaihsan piah lamah London velah han kal ila Fly Emirates stadium a Arsenal-in Manchester United 3-0 vela an sawp lai en phei chu ka chak leh zual). Achhan ni bera ka rin chu an changkan bik vang a ni awm e. An changkan na chhan chu mitinin an theih tawk theuh zak miahlo in an thawk a, an thawh phu theuh hlawh an hmuh vang a ni. Saprama kal Mizo tamtak hian an zuk thawh chu helaia hna hnuaihnunga kan ngaih kan thawh duhloh mi nauawmte, restaurant-ah te, mistiri etc.hnate a ni. Aizawla hming langthama mihausa pakhat fapa pawh thing mistiri hnathawkin a awm niin an sawi.
Mahse kan ramah chuan chung hnate chu thawh enah kan en lova, a thing kan ti a kan nulaten chutiang hna thawk chu pasalah an duh lova, chu chuan kuthnathawh hmanga eizawn chu changkanlohna niah min ngaihtir tlat a ni. Heihi a pawi hle kan ngaihsan sapramah chuan a nive si lo. Anni chuan hna zawng zawng hi in ang vekin an ngai a niang eng hna mah an thawk hreh lo. Hna hniam leh hnasang awm lovin eng hna pawh hi an dah pawimawh vek a thawh hreh an nei lo. Chu chuan inpumkhatna leh mi zawng zawng hlutna a siam a, sawrkar ngaihah chuan an rama cheng zawng zawng (citizenship) ho chu an pawimawh vek a ni. Mahse kan ramah chuan mipui tamtak chuan election dawn chauhin pawimawhna kan nei a ni (politician thenkhat ngaihah chuan).
He thu ka ziah chhan
Truck driver thuziah Reader Digest-in an chhuah duhna chhan chu a hnathawh kha enhniamna an neilo tihna a ni maithei a ni. India ramah (Mizoram ah pawh) chuan a tlangpuiin hmingtawpa degree nei tlar tuar ho thuziak hi kan chhiar nasa bik a hna hnuaihnung (nia kan ngaih) thawkte hian hmun an chang meuhlo. Hei hian a entir chu kuthnathawktute pawimawhna kanla hrelo tihna a ni. Zan khat pawh current tel lova awm theilote hian chunga thawkte chu kan ngaisang duh tlat lova, mechanic hote hi awm ta lo se kan motor neihve te hi a tlanthei awm silo va. Puanthui thiam te hi awmlo se eng thawmhnaw tak ha ang i maw. Lo neia eizawngte hi an va pawimawh em! an tello chuan enge kan ei ang ? Thuilo te pawh ke a i kal peihloh chuan driver hna hi hmuhsit ngawt chi a nilo maithei. Kea i kal peih loh na leh i kal thlen theih lohna zawng zawng a hruaitu che a nih kha. Khawvelah hian eikhawp hmu tur te, Pathianin mihringte changkan theihna adah hmuchhuaktur chuan enghna pawh hi a pawimawh vek a, office-a computer hmaa thuthinte an pawimawh tlukin hnadang thawktute pawh an pawimawh tho a ni. An pawimawhna leh an hnathawh a dang e tih chauh a ni.
Chumi hunah chuan
Hengte hi kan practice hunah chuan kan ram chuan changkanna lam a hawive tawh ngei ang le kan ngaihsan thlang sappui ho iang in. Kan thalaiten hnathawh hreh an nei tawh lovang a kan nula te pawn kan tlangvalte hnathawh chu tawiawmin vawkvulha eizawng chu pasala neih an hreh tawh lovang. BSc. (agri) te pawhin dawhkan atangin hna an thawk ringawt tawh lovanga a hmun ngeia kalin loneitute an pui tawh ang. Chumi hunah chuan kiltin (every field) atangin kan thawhchhuah te chu kan seng tawh ang a chung infinkhawm chuan changkanna min thlen dawn a ni. Kan hnathawh theuhte kan in hlutsak hunah chuan enghna pawh thawh hreh kan nei tawh lovang a, All Mizoram Graduate Unemployed Association pawh ‘Hnathawh Hreh neilo Pawl’ in kan thlak tawh ngei ang le. He thu hi suangtuahna a tak thlengtheilo tur Never never Land a nilova kan banphak mai a awm a ni i duh leh duh lovah a innghat e.

Tuesday, August 4, 2009

Ka duhtak awm ta lo ngaiin..

Ka tawnmang mawl mai nise ka ti ngei mai. Hmanni ni 28th July,2009 dar 7:30 vela kan thiannu Diphu(Assam) miin thu lungchhiatthlak tak mai min rawn hrilh chu Nl. Hmangaihsangi (Sangte-i) Malaria avanga a thihthu a ni tlat mai.Ka rilru ava buai em. Awih har ka ti a ka zanmu tawnmang nise atuk zingah thangharh leh ila kan hun pangangai ang hmang leh ila ka ti a ni, mahse a tak tak a ni miau si. Chuvangin Sangte-i tan he thu hi ziaklo theilo ka ni. Ka khua a van har dawn em !
Kum 2006-a Missionary Pre Service kan training ho kha Sangte-i nena kan in hriatna hmasa ber a ni a, nula fel, midangte tana ngainat awm tak a ni. Amah hi Nagpur University atanga M.Com chhuak niin zirna lamah pawh mi vantlang chunglama mi ani kan tithei awm e. Kan training luh tirh lampang khan kan testimony, missionary-a kan inpekna chhan Chapel-ah leh Class room-ah te kan sawi thin a, tin Biakin hrang hrang a kan kalna ah pawh kan in sawi chhawk thin. Sangte-i Testimony sawi kala hriat reng chu Nagpur-a lehkha a zirlai hian vawikhat chu kawngsirah hian mi pakhat thia lolet reng hi a hmu a tumah hian buaipui anlo tum lova chuchuan a rilru a khawih em em thu a sawi a. Kha mitthi a ruang pawh hlawmtu nei mumallo kha keimahni ang thova Pathianin a hmangaih a ni tiin a rilru alo na em em tih thute a sawi a ni. Nagpur-a a awmlai te khan khawithluktheihna neih (Fakte-a lar vanglai kha a ni a) a khawilai hmun ualau deuhva tanga mitamtak khawithluk a Pathiana piantharna neihtir te kha a chak thin a ni. Chutiang taka Pathian tana thahnemngaia a rilru lo seng thin chu a ni. Tichuan Training kan nei zova kan awmna hmun tur lam kan pan sang sang a, ani pawh Salem Boarding-ah kum hnih a awmhnuin tun kumtir khan Diphu (Karbi Anglong) ah transfer niin kum chanve hnu lekah ropuina ramah minlo kaisan ta a ni. Kum 2006-a Pre Service kan training pui mi pahnih ten kumthum pawh la ral hmain van kohna anlo chhang ta a ava mak em tih mailoh chu sawitur ka hrelo Pathian thil rel dan hi a mak a ni.
Kraws kawng zawh hi a lova hautak em ! Nunna a phut tlat a ni. Mahse “kei heta hi ka awm” kan ti tawh si a, hawna remchang hmupawh lo ni ila hnunglam hawikir thei kan ni tawhlo.

Saturday, July 18, 2009

THIM ATA ENGAH

Sakawr tlan thawm alo awm a, pa pakhat hian a fanu naupangte chu chu sakawrah chuan rawn chuan puiin hmanhmawh tak leh hlauh nei tih hriat tak hian a rawn tlanpui a. Thui an la tlan hmanlo tihin silai alo ri dawp a chupa chu a thaltawp mai a a chatthla zui ta a ni.A chahthlak hma chuan a kaptute mi rawva pui pui mai chu an rawn thleng chawpchilh nghal a, a fanu naupangte chu chung milu la hnam (Head hunters) te chuan an kalbo pui ta a.
Heng ho hnam mawl tak, milu la hnam, khawhring neia inpuh thin hnam mawl takte hi kum 100 alo ral meuh chuan (kum za hnuah chuan) khawvela mihring tamna ber dawttu rama ram bung hrang hrang zingah ziak leh chhiar thiam tamna ber ram alo nita hial mai. An nula leh tlangval te pawh hnam changkang zawk nula leh tlangval ten zah takin ‘namaste’ ‘Sir/Miss I am waiting for your order’ tiin zah takin chibai an buk ta. “Mi thim hnuaia kalte chuan eng nasa tak an hmu ta, thihna hlim rama awmte chungah ngei chuan eng chu a lo awm ta” tih chu atakin alo thleng dik chho zel ta a ni.
Tunhmaa Tungchaw te chu Almirah tha pui puiin a luahlan zo ta a, Khumai dahna hmunah chuan Television leh Computer alo in hung ta bawk a.Tapchhaka lungthu awm thin te chu Gas stove kut tibal ve thei miahlo te chuan rawn thlakin Thlanvawng thleng lian pui pui te chu thleng leh no nalh tak tak in a rawn thlak ta bawk a. Pawnpui bal tak tak te chu han en mai pawh a mawi leh nalh thianghlim bawk sin chak awm ngawih ngawih blanket mawi tak tak in a rawn luahlan a. Seluphan aiah TV Antenna, Chawilung awmna hmunah chuan Karizma Bike nalh taka lo inhung ta bawk a.
He hnam hi an danglam chak khawp mai. “Engtak mitin tieng thin kha a awm a khawvelah alo kal mek a ni”. Ramhuai hnuaia kun thinte chu ramhuai chu an hnuaiah a kun ta zawk a, ‘Head hunter’ hnam chu ‘Soul hunter’ hnam anlo nita. An mithiam tak tak te chuan hei hi ngai pawimawhin ‘Thlarau bo zawng tu te’ hial anlo awm ta bawk a ni.Tuifinriata Lawng chhiatna rapthlak tawktuten khawvar an nghahhlelh em em thin ang chu he hnam hian a nghakhlel a, tunah chuan an hmu ta ‘Eng’ chu. ‘Khawhring’ nei hnam hnenah chuan ‘Khawvar’ a lo chhuak ta a ni.
Kum 1894-ah tuipuiral ram hlatak atangin mingo te he ramah hian anlo thleng a, an thil rawn ken pakhat chu lehkhabu kawm dum a ni a, rangkachak leh lunghlute angin enna a pe chhuak ve theilo. Amah kan hmuha kan duhna turin pawnlam langtheiah mawina leh thatna a neilo. Amaherawhchu a chhungah chuan thuziak ropui tak ‘Eng thu’ chu a awm a. Mi tamtakte enna lo pe tawhtu leh enna la pe chhuak zel tur ‘Chanchintha’ thu chu He Lehkhabu ah hian a awm a ni. Chu Chanchintha chu hming zawng zawnga hming chungnungber ‘ISUA KRISTA’ a ni.
He hnam hi hnam vannei tak anva ni em ! An vanneih zia hi a chunga kan rawn sawi tak zawng zawng khi a entirna mai a ni e. ‘ A then pawh kan hre theilo he lui kam atang hian’. Chu Chanchintha Eng LAL ISUA chu a engmawi em a tin a ni. Tunah chuan he hnam hian chu eng chu hluia kiltu mai ni tawhlo in Fatu ni a eng chu mihluia sem darh tawh zawk turin eng neitu ISUA KRISTA thu chu zawm zel in eng chu an chhidarh zel a, Khawmawi atanga Kanyakumari thlengin Damparengpui atanga Dehradun thlengin chhitdarh zel an tum a, an chhidarh mek zel bawk. An rawngbawlna LALPAN malsawm mawlh rawh se.

Friday, July 17, 2009

Vision City




E Khai duh angin update ava har ve minlo hrethiam teh un.Ka thlalak pawh hi kan telh leh hram a nge.

Wednesday, July 1, 2009

Wednesday, June 10, 2009

Lirthei thar (lo deuh)


Inpuanna


Mizokum chhiar leh vai kum chhiar pawhin kum enge maw zat kalo nive ta reng mai, he khawvela vawi engemaw zah Krismas ka hman hnu hian keima hming chuanna lirthei hi kala nei ngailo hrim hrim a mi lirthei hnungah intithei takin ka thu bu lawp lawp ringawt thin.Mahse tum kum chu .....a dang tlat.


Keia thilthar neive hi !!!!


Thenkhat tan chuan hmusitawmtak tur kalo ni, eng vang maw ? ka thiante ho hi mawle an tan hi chuan zahpuiawm tak ka ni.Khai mah aw -tute emaw pulsar 180 dum (camera tha chi pawh a nei a nia aw) nen an han leng ziai ziai a, karizma mihausa chauhin a neihtur emaw kanlo tih thin neitu nente pawh kanin be ve fo ta mai, tihtak em ah chuan ka thilthar ve hi thianpa epis-a leh azzask-a te camera manto man zatve pawh a tling a ngem aw ka ti hial a ni. Chutia thilthar neive em em a kalo inhriat laiin a let tam tak (hetiang zata tam hi ka mumangah pawh kal hmu ngailo hrim2) in Dr Martin-a ten mi dang luah mai2 tur flat an han lei bawk a, UOH-a kan nula thenkhat Laptop man zat ngaihtuah phei chuan keia lirthei neihve hi chu inkhualtelem na thil ang lek niin ka hria...zahthlak tak a ni. Chuti chung2 chuan Sunday inkhawmna velah te thian thenkhat ten "Kha a va la tha ve (a thar a nilo tih a hriat ngawih2) an han ti a " kalo lawmve em em ringawt . Mahse chu ai zawnga ka riru tina em em tu pakhat chu thianpa RC-a'n ka leitirh a "Petrol ai chuan dettol a heh zawk ang " a lo tive khanglang kha a ni (tun thleng hian dettol bur 1 pawh Pathian khawngaihna zarah kala leilo).


Chapona


Mahse chuti chung2 chuan chapona hi zu han nei tlat ia (mihring rilru tak hi chu aw). Tun hma a mi scooter hnunga thu a office nitin kal thin kha mahni khalh ngei a han chuan chuan han hawi champ. deuh a awl khawp mai. Office bana Theihai (Kawlhai) kg 1 lek han lei te pawh tun hma ai chuan a lo nuam zawk ta. A carrier (a seat hnuai ka tihna) han hawn a thil lei han dah a han khar rik rap te hian ka changkan hmelta riau te hian ka hria a (mi nuih kati za awm e). A...sawi zel tawhlo mai ang.


Ziahtur ala tam mai, a remchan chuan kanla chhunzawm leh dawn nia.


Tuesday, June 9, 2009

Update photos of Vision City





India Missions Association (IMA) Vision City - A place of multiplication of of vision, strategy and leadership, which will positively affect the nation to follow Christ with ripple effects across the world.
Kitchen & Dining Hall construction work is in progress.

















Thursday, May 7, 2009

I am rich ! ! !

I woke up. From where? From bed ? No, absolutely not. I woke up from that moment when a friend of mine said we have many things to claim from God by being the children of God. Ask and it shall be given unto you….Is it a false promise ? No, absolutely not. When the younger son said “Father, give me my share of your property”. Is he did some mistake by asking the property ? Does he really have his share according to his claim ? The younger son has the right to ask his share because he is the real son of his father so he can inherit his father’s property.

I compared with some of the ministers who used to say there are crores of money which we can get from the central Government by proposing some projects with new idea (In Mizoram context). Yes, this is very much true because central Govt. is implementing new projects, schemes etc. day by day. If we came to know that this can be applicable for us and if we apply it immediately we can get crores of rupees for our state. Recently I visit one website that gives Tribal Scholarship for studying in Foreign countries like South Korea etc. Almost all their expenditure will be paid by the Government and the student have to pay very little amount of money. Then I came to know one more privilege/benefit we can claim by showing our ST certificates.

So …anything else? If I am the real son of God why am I hesitate to ask God and claim His richness for me because I know He loves me and would do anything for me. So fortunate by being the children of God.

Though I don’t deserve to get His goodness still God let me tasted His richness !

Saturday, May 2, 2009

Heng hi Isua zara ka ta

(Kum 2006-a Missionary training centre, Mission vengthlanga kan training lai khan thian duhawm takmai ka chhar thar a. Mi nunnem, tawngtamlo, zezawi dap mai a ni a.Rinna lamah phei chuan u anga ka en thin a ni. Mizoram chhimlam Vathuampuiah Missionary hna rinawm taka a thawhlaiin mithate chu Pathian pawhin vanrama Amah nena awmtura a koh zawk thin avangin nikum 2008 khan malaria natna avangin van kohna minlo chhansan ta a ni. Ka ngai em em a, atana ka tihtheih awmve he article hi ka thianpa P.Lalnunpuia hriatreng nan ka hlan a ni)

Khawilam mi nge heng mite hi tia minlo zawt anih chuan tihian ka chhang nang che-heng mi tamtak zinga a then hi chu annu pum chhung a an awmlai atanga Pathianin Ama tana a ruat te anni a, a thente chu an hna tha tak takte chawplehchilha bansana Pathian kohna chhangte anni a, a thente chu Pathianin a hmangaih em avanga A rawngbawltura a ruat avanga an nunna vawi tamtak a zuahsak tawhte annih hi. An vai hian damchhungin a nuamah leh hreawmah pawh thawkturin an in pumpek a, an tlinlohna leh fellohna haidera an awm ang anga pawmtu Pathian tan an thisen far tawp thlenga thawk turin an chhuak ve tawp mai a nih hi. An Lalpa an vuakna vualtea tihdama an awm avanga vuak tur ve tur te, An Lapa thihna avanga chhandama an awm avanga midangte chhandama an awm ve theihna tur atan a tul pawh a thive tur te in anlo kalkhawm a ni. Mahse Davida vengtu pathian chu an vengtu a ni a, Joba laka rinawm pathian chu an tan a rinawm thin a ni. Chuvang chuan a ni an nitin nuna an thil tawn apiang a nuam emaw a hreawm emaw ‘ Heng hi ISUA zara ka ta’ tiin anlo sawi thei thin a ni.

Mizoram map ena a chhim kil tawp te, khawthlang tawp leh a hmar tawp te hi mi tam zawk tena kanla tlawh pawh loh leh kanla hmelhriat loh a ni. Chung khua te chu a hreawmzia hretur pawh a mumangah pawh kanla hmuh chin loh te an ni.Vathuampui te chu tunhmaa hriatpawlh tur pawh a a hming kanla hriat ngai loh a ni a, Thaidawr khua a awm thin tih hria chu tlemte chauh an ni ang. Chung hmun ramrehah chuan a ni heng mite hian Kriata tan raldo nun an chan thin ni. Chung khua zinga tamtak chu a chang changa lirthei lut thei an ni a, akawngte chu a mam lemloh avangin ‘Drive slowly, reach safely’ tiha ‘slowly’ tih thumal kher hi chu hmanve ngailo khawp a tlan chak theih chuanglo a ni a. ‘Drive fastly’ ti ila a khalh tute chu dan bawhchhe mai tur vek an ni. Lirthei a kalve theih lai pawhin an vang mai mai khawp a, ‘traffic volume’ chhiar ta ila, nilengin helai hmunah hian ,motor 5 a rawn tlan tlang tihte chu awihawmloh khawp a thudik a ni.Heng hmun te hi kan ‘mi’ rawn sawi takte thawhna hmun tam tak zinga a entirna kan rawn tarlan an ni. Chawhmeh lamte – chawhmeh tha leitur avan em em na hi pawisa tlem tlem a an khawlve theihna tura Pathian remruat pawh a ni maithei. Alu leh Dailuah pawh duh duh huna leitur a awmlohna hmunah chuan ei han tihtui a har khawp ang. Khawpuia rawn chhuaha a Dal duhtawka han hawp kiang kiang te hi an duhthusam midangte tana nuihzatthlak a lo ni thin a ni. City Bus-a i chuan a, dam tha ver vawr, mahse hmel han en pawha thingtlang khaw chengker atanga lo zin niawm taka thawmhnaw tunlai lo tak ha leh taksa han en pawh a eitur tha hmulo tih hriat reng mai i hmu a nih pawhin lo nuihzat mai suh. Chung mite chu heng kan ‘mi’ sawi te zinga mi taksa leh thlarau lama pur chaw tura khawpuia lo chuang chhuak an ni mai thei, an awmna in a zirloh em a vang ani tih ngaihtuah thleng turin ka chah duh che a ni. An Kohhran khuang vuakna tura Badminton Racket fawng khawlaia tla mi hmuh hlau taka an lo char a nih pawhin lo nuihzat lo hram turin ka ngen che a ni. I hretawh maitheia, mahse i hriat nawn leh atana ka duh chu, heng mite hi Mizoram, Mizo hnam damna thuruk an nih tih mai te hi. Ni e, heng mite hian an awmnaa hreawm tamtak an tuar chu sawiloh, khawpuia anlo chuan chhuah nikhua a mite nuihzat an nih nate pawh an tana tuar saktu Lal Isua tana an tawrh ve na a ni tih hria in “Heng hi ISUA zara ka ta” an tizel thin a ni.

Natna hreawm tak tuarte hi a hreawm tehlul nen chung natna hreawm tak tuar inhuama hmun pilril lam pan te hi mite ngaihah chuan ‘mi a’ an nilo thei lo.Mahse heng ‘mi’ te hian chung natna chu tuar huamin ‘mi a’ an ni ngam a sin. Sikserh natna veihma pawh a sikserh damdawi in eitirna hmunah chuan sikserh natna chu ka chanpual a ni kan ti thei awm e. Chung natna hlauhawm pui pui te chuan lainatna leh khawngaihna nei miah lovin chhethei, nathei, tuarthei leh thithei heng ‘mi’ te hi a han bei tak tak a, he taksa dawrawm tak hian chu natna chu a ngam thinloh avangin taksa mam nalhve tak thinte pawh hunreilo te ah chuan an mitkhur te chu kawrte thuk tak ang maiin a lo khuar ta dek duk thin a ni. Mahse heng kan ‘mi’ hrat khawkheng ho te hian ‘chawl tang e’ an tilo mai ni lovin ‘tuar zela hnehna’ chu chang ngei turin an puan vente an sawi chhing sauh sauh zawk a ni. Ni e hnehna chu chang mawlh rawh u. Mihring taksa hi vaivuta siam a nih ang ngei a vaivuta kir leh tur a nih avangin heng kan ‘mi’ huaisen te zinga a thente chuan fam anlo chang mek bawk a. Mahse thilmak deuh lo awm ta chu hei hi a ni- heng kan pasaltha ho te hi khawvel natna chi hrang hrang avanga an thih laimek pawh in an thih chhan chu ‘Chanchin Tha’ a lo ni thin a ni. Ni e, Chanchin Tha avanga tholeh Isua Kristan A tana thi ve tlaka an chunga A thilphal em avangin lawmthu an sawi zawk thin a ni. Heng natna leh thihna mihringte chunga tuitla lo em em mai an chunga alo thlen pawhin heng ‘mi’ te hian hlim leh l;awm takin “Heng hi Isua zara ka ta” an lo ti zel thin a ni.

Lalpan kan tan thil ropui takte min tihsaka kan lawm hle a ni tih chhiara Pathian hnena lawmthu sawi hi tawk mai selang chuan ramthim ramrova kal hi a tul kher awm love. Mahse I rawngbawl duhlo hnam leh ram chu a boral dawn si a tih kan han chhiar thlen erawh chuan Lalpan kan tan thil ropui tak min tihsak avanga Pathian hnena lawmthu sawinan Lalpa rawngbawl chu kan tihtur a ni si a. Chanchin Tha chu hril rawh , ahunah ah te a hunloah te pawh hril zel rawh ti a hrilhtu kan nei si. Chuvang chuan a ni heng kan ‘mi’ hrat khawkheng ho te hi miten changkanna lamhawia ke an pen mup mup lai a mi ‘fingvarlo’ nih hlawh a hmun khawhara an awm thin ni. Mahse Isua avang chauhva engkim nei an ni tih an in hria a, he khawvel thil an channa nasa tak te chu an tana van hmun ropui rawn kalsantu atan ani tih an hria a, “Heng hi ISUA zara ka ta” an ti zel thin a ni.

Zirmite chuan he khawvel hi kum maktaduai tam tak liam ta a lo in tan a nitih an sawi a, amaherawhchu alo in tanna hun chiang taka an sawitheilo ang bawkin a tawp hun pawh an hre heklo. Mahse he khawvela miten atawp hun an hriat loh avanga he khawvel hi chatuana awm reng tur erawh a nilo. Ni thimah ala chang anga thla pawh thisenah ala chang dawn a ni. Chutih hunah chuan tawpna ni chu alola thleng dawn a ni. Tawpna ni a kan lei hring nun te a ral hunah chuan he kan dam chhunga kan thiltih that leh thatloh ang zela relsak kan ni dawn a. Chutih hunah chuan lei leh vana Roreltu chuan A chanchin Tha puangtu te hnenah chuan ‘Ka pa vohbik te u, lokal ula, he khawvel siam tirh ata in tana ram ka buatsaih chu chang rawh u’ tiin van kawtthler ala fanpui anga. Chumi hmuna awmte chuan ‘ heng puanvar sinte hi tute nge ni a khawi atanga lokal nge an nih’ ti a anlo zawh chuan Ani chuan ‘ Hengte hi hreawm nasa tak ata chhuak hote kha anni’ tiin ala chhang dawn a ni. Chutih hunah chuan leilawmna aiah van lawmna an chang tawh zawk ang a. Chatuana ropuina an chan tur zawng zawng te chu ‘Heng hi ISUA zara ka ta’ tiin hlim takin Lal chu an awi tawh dawn a ni.

Friday, April 17, 2009

Min dilsak thin englai pawhin…

Mizo pa pakhat thuziah ka hriat reng chu, vawi khat chu zirlai a nih laiin Mizoram buai lai vel khan India sipaiin an man thut a buaina a inhnamhnawih veah leh alo tanpuitu nia an ngaih vang a ni. Jail-ah engemaw chen a tan hnuin a Court- a a kal hun alo thleng ta a, Court-ah chuan mi pakhat hian chupa chu buainaa a inhnamhnawih ve loh zia te, zirlai mai a nih thute Judge te chu a hrilhfiah sak a, Judge chuan chupa thusawi chu lo pawmin chu mizopa chuan thiam changin Jail atang chuan a chhuak ta a ni. Chupa chuan a sawi dan chuan thiam kan chang chiah chu Lal Isua in rorelna lothleng tura A pa hnena min dilsak tur hlutzia ka hrethiam ta e tiin a ziak a ni.

Kan Lal Isuan he khawvel a chhuahsan hma khan a zirtirte leh Amah ringtute kha A kalsan hnuah an beidawntur zia te, an lungngaihtur zia te a hria a, an hotupa, anlo chhuan em em mai Misual ber anga khenbeh a an hnen ata a kalbo tur chu a zirtirte dinhmun tur a ngaihtuah a a khawngaih em em a. Chuvang chuan A pa hnenah a zirtirte leh A hnu zela Amah la ringturte tan nasa takin a ngensak ta ni.

“ Ahmasa berah chuan Amah ringtute kha A pa ringtu te pawh anni tih A pa chu a’n hrilhfiah phawt a, Lal Isua ringtute chu Amah A pa ngeiin a rintir anni tih te, A pa thuzawmtu anni tihte, Lal Isua chu Pa hnen atanga chhuak a ni tih Amah ringtuten an hriat thute a sawi a”( Johana 17:6-8). “Chumi hnuah chuan ngenngawl takin he khawvel tana ngensak nilova Amah zuitute tana a ngensak thu a sawi a, khawvela A awm tawh dawnloh avangin anni ho chu lohum turte, pumkhat an nih nante a ngensak a ni. Khawvelin anni ho chu anla haw dawn a chuvang chuan Misual laka lo hum a lo tanpui thin turin A pa hnenah chuan A ngensak a ni. Lal Isua anga an lawm a kimna turte, thutaka an thianghlim ve theihna tur tein a dil bawk a ni.”(Johana 17:12-17)
Tin, chang 24-ah chuan Lal Isuan Amah ringtute chu A awmnaa awmah a duh a A pa hnenah a ngensak a ni tih kan hmu bawk a ni.

Min dilsakna hi hmangaihna thlawn niin i hre ve em? Phu hliah hliah ni ta ila – ka phulo tih ka in hria, a awm ve rengah ngai ta ila – a awm ve reng na turin enge A tan thiltha ka tih thin ? Buddhist te angin kan dam chhunga kan thiltha tih hi kan sualna aia a buk a rih chuan vanram ka kai ang ti ve ta i la – ka tla nghal ang tih ka hria. Ka nun hi uluk takin enlet dawn ta ila, ka ngamlo.

Chuvang chuan khawngaihna mak, mawi leh duhawm a lo ni. Ka phu vang te, ka beisei vangte nilovin, ka hriat vangte ka that reng vangte ni hek lovin. A hmangaihna chuaitheilo avang chauhin kan tan minlo dilsak thin a lo ni.

Englai pawh a mindilsak tu, min tanpuitu Lal Isua kan nei hi ava ropui em ! Chuvang chuan a ni miten “Tuin nge thiam loh mi chantir ang? Thia kha Krista Isua chu a ni si a; a ni, tho leh ta zawk a, Pathian ding lama awma min sawisaktu bawka kha a ni.” anlo tih theih thin ni.

Tuesday, April 7, 2009

Good Friday Special

Lungngaih hapta kanlo thleng lehta reng mai he hun ah hian kan tana nasa taka tuara, thihna khawp hiala thu zawmtu kan Lal Isua Krista hi i hrenawn thar leh ang u. A tuarna zawng zawng kha i tan leh ka tan a ni si a.

Lungngaihna vawrtawp in a tlakbuak a a thlan te chu thisen hlawmlian tak angin a far zawih zawih a, he thihna hian pel hram se tihle mahsela nang leh keia chan tur hi a dawn changin a ngai ngam lova, thihna kutvawt chu a tuar ta a nih kha. Kan thinlung A lamah hawn ila Kalvari tlang chanchin minlo hrilh ngei ang.

A tuarna te i tawmpui theihnan Good Friday chibai le

Friday, March 27, 2009

Missionary Hna leh Kei

Hun puma rawngbawl tura ka chhuah hnuah hian engber hi nge missionary hna tia keimah leh keimah inzawh chang vawi tamtak ka nei thin. Missionary a ka chhuah dawna ka chakber fo chu evangelist hna (direct taka midangte Pathian thu hrilh) hi a ni a, mahse kum thum emaw chauh ka thawh hnuah pawh hian hmun hnihah thawk tawhin hna chi hrang hrang ka thawk kual a, Assam-a zirtirtu ni thin kha Hyderabad ah insatu ka ni leh a, in chauh kan sa dawn emaw tih laiin electrician tihtur ni awm tak Generator, Transformer tihte kan khawih leh a, chutah a chang in IMA magazine proof reader ah te tangin grammar te ka check bawk a. Missionary-a ka luhtirh a ka duh leh ka chak ang kha ka thawkta reng reng lo mai. Mahse..…ka sawi duh tak chu hei hi a ni ‘Enghna pawh thawk ila Missionary hna ka thawk a ni tih hi ’. Ka duhna leh chakna chauhva rawng ka bawl hian missionary ka ni hliah hliah bik a ni kher lova, ka chak lohnaa ka thawh pawh hian missionary ka ni reng a ni tih hi ka pawm thiam ta.

Chuan Sailova hla hi ka conclusion chu a lo ni e..
Lawmthu sawi tur kalo ni e ISUA hnenah,
Ka chantawka ka rawngbawlna ka thlir chang hian
Engkim mai hi hmangaihna vang alo ni e,
Min dahna hmun ka tan reng hian a lo tawk si.

Wednesday, February 11, 2009

foundations

Whatever we are going to start anything in every aspect of our life there has to be a foundation in which we can stand firm, get resources, eventually will lead us to our goal. So, I choose the following Bible verses for the foundation of this blog not only to achieve my goal but also to be a blessing for the readers. Lets look at it…6:33
Mathew 6: 28"And why do you worry about clothes? See how the lilies of the field grow. They do not labor or spin. 29Yet I tell you that not even Solomon in all his splendor was dressed like one of these. 30If that is how God clothes the grass of the field, which is here today and tomorrow is thrown into the fire, will he not much more clothe you, O you of little faith? 31So do not worry, saying, 'What shall we eat?' or 'What shall we drink?' or 'What shall we wear?' 32For the pagans run after all these things, and your heavenly Father knows that you need them.
33But seek first his kingdom and his righteousness, and all these things will be given to you as well.

Tuesday, February 10, 2009

thanks awzzman !!

hey friend, you help me alots to creat this blog, even i disturbed you while you are having dinner hope you don't mind. i really admire people like you who never hesitate to stretch out their helping hand ( in fact it was a helping voice....through telephone) , imagine how this world will looks like if it is filled with helpers not takers, trying to help each others. yes , this blog born and came up...its open for everyoneeeeee

chibai

chibai